Regelmatig help ik mensen die al eiwitshakes drinken om beter te herstellen van het sporten. Ze geven aan minder spierpijn te hebben en vaak meer kracht hebben tijdens het trainen. Hoe zit dit nu precies?

Marketing en reclame

Voordat ik hierop antwoord ga geven wil ik eerst de basis uitleggen hoe de marketing omtrent eiwitshakes werken. Want je kent het vast wel, meer spiergroei, super herstel en vetvrije massa dat wordt opgebouwd dankzij het nemen van een eiwitshake. Althans, hier adverteren bedrijven mee om jou over te halen om het product te bestellen. Ze laten super afgetrainde atleten en bodybuilders hiermee adverteren, waardoor je denkt dat de shakes de magische pil zijn.

eiwitshakes
Bekende eiwitshakes

Voldoende eiwitten

Als je vervolgens het kopje ‘Gebruik en dosering’ leest staat er in de meeste gevallen bij dat een eiwitshake een aanvulling is op je huidige voeding en geen vervanging. Dit is het punt waar mensen die verbetering merken bij een eiwitshake missen, namelijk een aanvulling van eiwitten. Je krijgt niet voldoende.

Maar hoeveel eiwitten moet ik dan nemen?

Om snel een antwoord op de vraag te geven: Het is volledig afhankelijk van je huidige voedingspatroon en hoeveel gram eiwit je op dit moment binnenkrijgt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 1.7-1.8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht genoeg is voor spiergroei en herstel. De meeste mensen zitten hier echter onder, een aanvulling van een eiwitshake werkt, omdat ze het tekort aanvullen. Eet je meer dan 1.7-1.8 gram, ga je voornamelijk meer verzadigd zijn. Verdere invloed op je spiermassa gaat dit niet hebben. Doe je niet aan krachttraining en wil je werken aan een gezondere levensstijl? Dan is 1.2 gram per kilo lichaamsgewicht voldoende. Alhoewel ik wel zal aanraden om meer eiwitten te eten omdat deze verzadigen.

Voorbeeld: ik weeg op dit moment 82 kilo en wil mijn vetpercentage verlagen. Ik hanteer 2.3 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht (190~ gram eiwit). De reden is omdat ik dan minder snel ga snacken en langer vol zit. Dit is per persoon verschillend en zul je moeten testen wat voor jou vol te houden is.

Wil je hier meer over weten? Tijdens het Online Coaching traject ga ik samen met jou aan de slag om jouw ideale shape te bereiken.


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *