Je hebt er vast wel eens over gehoord: detoxen. Als je niet lekker in je vel zit of een nieuw voornemen hebt om aan je gezondheid te werken ben je waarschijnlijk al een aantal quick-fix detox programma’s tegengekomen die beloven jouw fitheid te herstellen. Maar wat is detoxen nou precies? Hoe werkt het en heeft het wel nut? In dit artikel lees je er alles over.

Dergelijke programma’s kunnen claimen dat ze je hele lichaam of specifieke organen reinigen. Ze bestaan ​​meestal uit een zeer restrictief dieet, met een mogelijke reeks supplementen. De Master Cleanse schrijft bijvoorbeeld 6-12 glazen limonade voor met ahornsiroop en cayennepeper als uw enige voedingsmiddel. Volgens de maker bevordert dit programma “de eliminatie van alle soorten ziekten” en is het het meest succesvolle genezingsdieet ter wereld.

Als je denkt dat ‘elke soort ziekte’ opgelost kan worden door een detox en hier twijfels over hebt, is dat volledig terecht. In 2009 ontdekte een onderzoeksrapport (waardevol om te lezen) van 15 fabrikanten van detox-programma’s dat geen enkele een duidelijke lijst kon geven van de schadelijke stoffen die worden verwijderd, en dat iedereen het woord “detox” op een andere manier definieerden voor hun producten.

Niet alleen zijn de meeste commerciële detox-programma’s dubbelzinnig, bijna geen enkele is getest op hun veiligheid of werkzaamheid. [1] Zelfs het National Center for Complementary and Integrative Health stelt dat “er geen overtuigend bewijs is dat detox- of reinigingsprogramma’s gifstoffen daadwerkelijk uit je lichaam verwijderen of je gezondheid verbeteren”. Ze waarschuwen ook dat “sommige van de producten en procedures die worden gebruikt in detox- / reinigingsprogramma’s schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid” – een waarschuwing ondersteund door case-reports over nierbeschadiging door een groene smoothie [2] en leverfalen door te veel drinken “Detox thee”. [3]

Heeft jouw lichaam ontgiftiging nodig?

Ja, dit is mogelijk. Alleen niet zoals Detox-bedrijven het verkopen…

Het Bureau voor ziektebestrijding en preventieagentschap voor toxische stoffen en ziekteregister definieert ontgifting (detoxen) als “het proces van het verwijderen van een gif of toxine of het effect van een specifiek gebied of persoon”. Medisch gezien heb je ontgifting nodig als je jezelf vergiftigt met drugs, zoals alcohol. Klinkt vrij logisch, toch?

Standaard medische ontgifting houdt in dat je om de paar uur 25 – 100 gram actieve kool in je keel stopt om te voorkomen dat de ingeslikte chemicaliën uit je darmen in je bloedbaan worden opgenomen. [4] [5] De houtskool bindt de chemicaliën, zodat je ze eruit kunt poepen.

Maar kun je dan niet elke dag actieve koolsupplementen nemen “voor het geval dat”? Nee, dat kan niet, of liever niet, omdat actieve kool geen onderscheid maakt tussen vrienden en vijanden: het bindt vitamines en essentiële mineralen net zo gemakkelijk als gevaarlijke chemicaliën. [6] Bovendien zijn de doses in die pillen ver onder de 25-100 gram die medisch worden gebruikt, en actieve kool kan alleen chemicaliën in uw darmkanaal binden – dus geen chemicaliën die u al hebt opgenomen en geen chemicaliën in uw longen. Dus dit is geen optie.

Verzamelt je lichaam giftige stoffen?

Het korte antwoord is ja: je lichaam kan, net als bij elk dier, toxische stoffen (gifstoffen) verzamelen, inclusief gifstoffen (gifstoffen geproduceerd door een levend organisme). Dit proces wordt bioaccumulatie genoemd. Het is bijvoorbeeld bekend dat kwik zich ophoopt in roofdiervissen en in mensen die die specifieke vis eten, [7] en zelfs onze geliefde eiwitpoeders zijn misschien niet helemaal veilig, [8] volgens Consumer Reports en het Clean Label Project. Koop nooit goedkope eiwitshakes. De kans dat hier minder gezonde stoffen in zitten is aanwezig.

Hoe kan ik correct ‘detoxen’?

Je lichaam heeft een ingebouwd ontgiftingssysteem: je longen en andere organen werken de klok rond om schadelijke stoffen te verwijderen. Je lever transformeert bijvoorbeeld schadelijke chemicaliën in goedaardige stoffen die worden uitgescheiden in de urine (via de nieren) of ontlasting (via de galblaas). [9]

  1. Door de blootstelling aan bekende giftige stoffen te verminderen.

Het is verstandig om uw blootstelling aan luchtverontreinigende stoffen zoals rook, smog en chemische dampen te verminderen. Je hoeft niet altijd te kiezen waar je woont (plattelandsgebieden hebben bijvoorbeeld meestal minder luchtvervuiling dan stedelijke gebieden [10]), maar je kunt op zijn minst de accumulatie van vervuiling in je huis verminderen door goede airconditioning en ventilatie. [11 ] Je kunt ook, als je in een smoggy gebied woont, een gezichtsmasker dragen – hoeveel het filter zal afhangen van het ontwerp, inclusief hoe goed het op je gezicht past. Je ziet dit voornamelijk in China. [12] [13]

Voedsel bevat pesticiden om het langer houdbaar te maken en zodat het niet door andere dieren wordt beschadigd. Biologische producten (met name fruit) bevatten vaak minder synthetische pesticideresten dan normale voedingsproducten. [14] Studies bij volwassenen en kinderen hebben aangetoond dat de omschakeling van normale voedingsproducten naar biologische producten de biomarkers van pesticiden, die in de normale landbouw worden gebruikt en schadelijk kunnen zijn, in slechts een week kan verminderen.[15][16] Wat kun je als consument doen? Producten goed spoelen, schillen en wanneer mogelijk koken. Hierdoor kan de hoeveelheid pesticide die achterblijft op het product worden vermindert, of het nu biologisch is of niet. Helaas wordt tegenwoordig gebruik gemaakt van de term biologisch. Een test van eiwitpoeders onthulde dat biologische producten ongeveer de helft van de hoeveelheid BPA (een industriële chemische stof) maar tweemaal de hoeveelheid zware metalen bevatten.)

2. Door het vermogen van je lever om toxische stoffen te metaboliseren te verbeteren

Huidig ​​bewijs suggereert dat sommige verbindingen in plantaardig voedsel het ontgiftingsproces en de antioxidantactiviteit van je lever kunnen reguleren. [17] [18] Een dergelijke verbinding is de sulforafaan in broccoli en andere kruisbloemige groenten, zoals zowel bij mensen [19] als bij ratten werd aangetoond. [20] Groentes kunnen dus al veel betekenen!

Van de vele supplementen die op de markt worden gebracht voor de gezondheid van de lever, worden er vier ondersteund door sterk bewijs uit menselijke studies: mariadistel, NAC, SAMe en TUDCA.

3. Door het vermogen van je lichaam om toxische stoffen uit te scheiden te verbeteren

Vezels, in het bijzonder oplosbaar en / of fermenteerbaar, kan ontgifting zowel direct als indirect verbeteren. Direct, door gal en de bijbehorende toxines te binden, waardoor hun uitscheiding wordt vergemakkelijkt. Indirect, door de bacteriën in uw spijsverteringskanaal te voeden, waarvan sommige korte-keten vetzuren en andere metabolieten creëren die op de lever en nieren werken om hun vermogen om toxische stoffen uit te scheiden te verhogen. [21] [22]

Zweten kan helpen zware metalen uit te scheiden [23], maar er zijn weinig saunastudies en berusten meestal op subjectieve beoordelingen, zoals vragenlijsten over de kwaliteit van leven, in plaats van metingen van toxische belasting of uitscheiding. [24]

Wat betreft het idee dat een reiniging met alleen sap je darmen kan verplaatsen van de spijsvertering naar de uitscheiding van giftige stoffen – het is een van die pakkende ideeën die geen wetenschappelijke ondersteuning hebben. Als je wilt dat je organen hun best doen, inclusief om je te ontdoen van giftige stoffen, dan moet je ze niet de voedingsstoffen ontnemen die ze nodig hebben om te functioneren. Dat betekent dat je, in plaats van af en toe te reinigen, een dagelijks dieet nodig hebt dat rijk is aan gevarieerde groenten en fruit.

Waarom lijkt het dat een commerciele detox werkt?

Waarom verspreidt de detox-hype zich zo snel via mond-tot-mondreclame? Simpel: snel gewichtsverlies, verwijdering van problematisch voedsel en het placebo-effect. Dit kan geweldig zijn, als gewichtsverlies altijd vetverlies betekende.

Want: als je je calorieinname verlaagt, verlaag je waarschijnlijk ook je koolhydraatinname. Als je je koolhydraatinname verlaagt, lopen je glycogeenvoorraden leeg met daarbij het behorende water. Elke gram koolhydraat houdt ongeveer 4 gram vocht vast. Ga je dus van 300 gram naar slechts 20 gram koolhydraten per dag. Weeg je de volgende dag zo een kilo lichter. Dit kan meer zijn, afhankelijk van hoe vol je glycogeenvoorraden zijn.

Het resultaat? Supersnel gewichtsverlies in een korte periode. Toevallig dat detox dieten ook heel kort duren, zodat mensen deze dieten ook eigenlijk nooit zien falen. Alles wat ze zien is het supersnelle gewichtsverlies; ze voelen zich er beter door en ze schrijven hun gewichtsverlies en een betere gezondheid toe aan hun ‘detox’. En ze doen het nog steeds als ze weer normaal eten en het grootste deel van het gewicht dat ze hebben verloren (al het gewicht van glycogeen + water en voedsel in beweging) komt terug.

Dus als mensen zich beter voelen na een detox, is het dan gewoon een placebo-effect? Niet altijd. Mensen die een detox kuur ondergaan, kunnen zich ook beter voelen omdat ze stoppen met het consumeren van voedsel dat waar hun lichaam intolerant voor is. Het beste is om dit te testen: sommige mensen zullen bijvoorbeeld stoppen met het consumeren van melk (of alle zuivelproducten) om te zien of ze zich na een paar weken beter voelen. Soms verwijderen mensen veel voedsel tegelijk; dan, na een paar weken, als ze zich beter voelen, beginnen ze het voedsel een voor een terug te voegen om te bepalen welke problematisch zijn.

Conclusie

Giftige stoffen, met name zware metalen en in vet oplosbare chemicaliën, kunnen zich in uw lichaam ophopen. Vermijd ze waar mogelijk. Een dieet rijk aan eiwitten, groenten en fruit zal uw organen de voedingsstoffen geven die ze nodig hebben om optimaal te functioneren, en sommige supplementen kunnen specifiek uw lever ondersteunen. Zweten kan je ook helpen zware metalen uit te scheiden.

Zoals verkocht aan het publiek, reinigt (detox dieet) niet. De meeste van hun voordelen – met name een snel, maar meestal op korte termijn, gewichtsverlies – kunnen worden toegeschreven aan de drastische caloriebeperking, niet aan ontgifting. Een reiniging kan ook helpen door voedingsmiddelen te verwijderen waar je intolerant voor bent.

Wil jij op een natuurlijke wijze afvallen?

Laat mij je dan helpen met het Online Coaching traject. Voor vragen stuur me gerust een berichtje.


0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *